Maktkampen fortsätter

Det kändes som jag skulle dö på cykeln - så otränad var jag. Nu en dryg vecka senare och ett antal träningspass i kroppen börjar den där härliga cykelkänslan komma tillbaka.

Men det finns ett problem, jag sprang i söndags vilket är lika med träningsvärk! Fast själva träningsvärken är inte problemet, den är underbar att känna igen, nej det som är problemet är att det kryper i benen till tusen - kan inte vara still!

I går var jag ute och hojade i skogen med Hampus och Magnus igen. Frågan var om jag skulle vara i bättre form denna gång och undgå förnedring? Magnus som kan skogarna runt Hovslätt och Norrahammar utantill styrde upp oss i en brant, slingrig och lång backe i skogen. Det var alltså upp till bevis direkt! Plötsligt fanns "det" där. Den där härliga känslan som jag får när jag klättrar. Okej jag befinner mig inte i någon vidare form men känslan har hittat tillbaka - det gör inte bara ont längre!

Lera, lera, lera och ännu mera lera! Allt regn som kommit de senaste veckorna gjorde så vi såg ut som crossåkare som kört Novemberkåsan. När sedan den tysta maktkampen mellan mig och Hampus tog fart gällde det att ta snabbaste vägen - full fräs genom leran alltså, gärna för att spruta ner konkurrenten där bak extra mycket! Tyvärr kan jag inte skriva att jag körde ifrån honom men det kommer...

Basso förbryllar mig

Mannen har varit avstängd och borta från tävlingsscenen i närmare två år för att han hade samlat blod hos Eufemiano Fuentes. Det finns inga bevis på att han skulle ha använt förbjudna substanser eller metoder - bara att han kunde tänka sig det, om så skulle behövas.

Haha säkert, sa jag och förmodligen de flesta andra när den ursäkten kom från Ivan Basso. Bara det att tanken fanns hos honom gör att han förtjänade avstängningen.

Vad som förbryllar mig med Ivan Basso är att han var med och körde om segern i Japan Cup i söndags. Han var med och kampades mot Damiano Cunego som är i superform med den färska segern i Giro di Lombardia och andraplatsen på VM bakom sig.


Det brukar ju heta att i cykel måste man tävla sig i form! Det gällde tydligen inte Ivan Basso. Det får mig att fundera...

Basso kanske trots allt aldrig har tagit något förbjudet och att hans ursäkt är sann. Han är en naturlig supertalang, som dock förtjänade avstängningen eftersom han hade hamnat på fel tankar, men som förhoppningsvis nu inser vad dopningen gör med vår sport. Är jag naiv?

Eller så är han så jävla dum i huvudet att han har dopat sig i comebacken! Men så dum kan väl ingen vara?

Kohl föddes till hjälpryttare

Bernhard Kohl kunde inte acceptera att han inte var bättre än en hjälpryttare, trots bra form i Dauphiné Libéré uteblev resultaten och han blev rädd - skulle han inte hitta nytt kontrakt till nästa säsong efter att Gerolsteiner lagt ner sin verksamhet?

För att vara på säkra sidan beslutade han sig för att rädda framtiden och komma till Tour de France välpreparerad med CERA och göra resultat. Resultaten kom, han blommade ut och fick skriva kontrakt med Silence-Lotto. Uppdrag CERA slutfört! Vad han inte tänkte på var att större delen av cykelsporten faktiskt jobbar stenhårt för att rensa upp i dopningsträsket.


Kohl var rädd att förlora sitt drömjobb. Han kände sig pressad. Vad han inte tänkte på när han tog beslutet att fuska var att det fanns en anledning till att den här smärtsamma situationen uppstått för honom. Proffscyklister som tagit exakt samma beslut tidigare har smutsat ner cykelsporten och jagat bort sponsorerna - alltså jobben!

Istället för att bita i det sura äpplet och kämpa för de få kontrakt som finns ute på proffsmarknaden och samtidigt visa att cykelsportens yngre förmågor står för en ren generation gick han i exakt samma fälla som sina föregångare!


Danilo Di Luca har en gång sagt: "vissa föds till hjälpryttare och vissa till stjärnor, jag valde det sistnämnda", det citatet är klockrent, Danilo valde rätt gener och stackars Bernhard Kohl valde fel och föddes till hjälpryttare!

Vill ha förändring

Det är superfint höstväder i Jönköping denna lördag men någon cykelträning blir det inte i dag, tyvärr! Jag hinner inte. Jag har varit och lyssnat lite kort på den föreläsning som Fredrik Ericsson hade innan lunch för alla de ungdomar som är här på det läger som Svenka Cykelförbundet i samarbete med Smålandsidrotten arrangerar. Ett bra initiativ!

Hoppas det kan komma mer positiva saker från Svenska Cykelförbundet inom snar framtid. Jag tänker framförallt på en helt ny organisation med en arbetsgrupp som arbetar från ett och samma ställe (Idrottens hus i Stockholm eller kanske Lugnet i Falun) med klara arbetsuppgifter som utvecklar cykelsporten i vårt land och med en styrelse som gör det de ska göra - fatta beslut!

I min drömvärld hoppas jag att de fem och en halv heltidstjänsterna som finns på förbundet i dag börjar utnyttjas på ett sådant sätt som är effektivt och givande för sporten. Fokus borde läggas mer på det sportsliga planet med en fungerande ungdomsrekrytering, utbildningsprogram och attraktiva cuper på hemmaplan samt en fungerande landslagsverksamhet.

Ciao
Mattias

Äntligen Italien!

Italien är cykelsportens förlovade land. De har fått nog nu. Äntligen!

Det krävdes att Emanuelle Sella, Riccardo Riccò och Leonardo Piepoli åkte dit för Mircera för att få italienarna att agera. Listan kan göras lång på italienska cyklister som åkt fast. Några av de fuskare som åkt dit är Ivan Basso, Stefano Garzelli, Alessandro Petacchi och Michele Scarponi. Alla är de tillbaka i proffsklungan och tävlar.

De italienska cyklisternas förening, AACPI, har bett UCI och dess president Pat McQuaid att börja med livstids avstängning för dopning.

Det är Amedeo Colombo och Gianni Bugno som vill sparka ut alla fuskare från sporten såvida de inte samarbetar med myndigheterna för att hjälpa cykelsporten att återfå sin trovärdighet. AACPI talar för sina medlemmar, över 250 italienska proffs.

Nu gäller det bara att Spanien tar samma ansvar. Frankrike var först ut efter Festinaskandalen och nu flera år senare agerar Italien.

Microsoft krånglar

När jag skulle logga in på min mail nu på morgonen var det tvärstopp. Det gick inte och istället dök följande felmeddelande upp framför ögonen!

"Windows Live-tjänsten eller -funktionen som du försöker komma åt är inte tillgänglig för tillfället. Våra tekniker känner till problemet och arbetar för att lösa det. Försök igen senare."

Jag blir handikappad utan min mail! Microsoft visa att ni kan göra något bra nu då och fixa problemet illa kvickt! Fast det är klart, jag kan ju inte förvänta mig under... Tur att jag kan lita på Apple! Ska jag byta till gmail?

Någon där ute som har erfarenhet av googles mail?


Bettini på velodromen

Paolo Bettini närmar sig pensionen som cyklist. På landsvägen slutade karriären med VM i Varese men innan det är helt slut för "Il Grillo" ska han köra på velodromen.

Nu är han i full fart med Zesdaagse van Amsterdam i par med spanjoren Juan Llaneras. Efter två dagar ligger paret på en sjunde plats, två varv efter och med 38 insamlade poäng. Leder gör Bruno Risi i par med Franco Marvulli med 120 poäng.

Bjuder på lite bilder från storstjärnans kanske sista framträdande. Måste erkänna att jag inte har full koll på den forne världsmästarens avslutande velodromprogram.








Dubbelmoral i Liquigas

När Japan Cup inleds på söndag är det med blandade känslor jag kommer titta till resultatlistorna från tävlingen borta i öst. Ivan Basso är tillbaka efter sin, i dessa sammanhang korta avstängning, i italienska Liquigas.

Laget har uppträtt väldigt konstigt när det gäller affären med Ivan Basso genom att offentliggöra att de värvat en stjärncyklist till laget under dennes avstängningsperiod. Det är fruktansvärt illa! Vilka signaler sänder det ut? En fet spark förtjänar ledningen i Liquigas.


Börja nonchalera laget! Sluta köp supporterprylar med Liquigas logga på - jag vill inte se några mer äckelgröna tröjor när jag är ute och cyklar. Det ska kännas när man bryter mot antidopningsarbetets etik och moral.

Vad som gör den här historian ännu mer underlig är att när Liquigas hade Danilo Di Luca i laget och han blev avstängd tre månader under vinterhalvåret för att ha haft kontakt med Carlo Santuccione (inga bevis om dopning fanns, då Danilo haft Santuccione som läkare sedan barnsben - även om det luktar illa när den nämnda doktorns namn florerar i cykelsammanhang), valde lagledningen att sparka honom.

Liquigas har verkligen drabbats av dubbelmoral. För var på vägen någonstans försvann kampen mot dopningen när chansen att kontraktera Ivan Basso dök upp? Då kunde laget till och med acceptera att bli uteslutna ur ProTour - bara för att säkra Bassos namnteckning innan något annat "smutsigt" lag skulle lägga händerna på det svarta fåret.


Jag välkomnar inte Ivan Basso tillbaka till proffsklungan, men med dagens regler har han avtjänat sitt straff och ska få en ärlig andra chans att visa sin kapacitet som cyklist, denna gång med rent mjöl i påsen. Förhoppningsvis. Men det som svider i mina ögon är att Liquigas hade moralen att värva honom när han var avstängd! Usch jag mår illa när jag tänker på det...

Nu ska jag träna. Mountainbike i det fina vädret väntar!

Arrivederci
Mattias

Avklädd uppför

Kroppen skrek ut sin frustration. Bröstet sprängde, syran i benen kom krypandes och blodsmaken i munnen kom för en bra stund sedan. Och jag hade precis börjat träningen, befann mig på asfalten med en stor vägg framför mig som är gjord av luft - satans motvind! Skulle det vara bra för?

Jag längtade till skogen. Med mig var Hampus (före detta juniorcyklist med etappseger på U6 Cycle Tour, men som nu lever livet med sena nätter och massa öl) och Magnus (skidåkare som hittat sin plats på cykeln för att stinna adrenalinbehovet under sommaren).

Innan vi nådde skogen styrde Magnus oss upp i en backe, som jag aldrig kört i tidigare, den var äckligt brant - minst som Norra Klevaliden, dock inte lika lång. Tur det! I normala fall brukar jag jubla över alla branta backar, det är då jag ställer av de andra och kan vänta med ett leende på toppen. Så var det inte i går. Jag är sämst!

Istället för att få stå på toppen och titta ner på när de andra sliter var det jag som blev avställd i branten och knappt orkade upp. Då bestämde jag mig. Nu ska det bli struktur på min träning igen. Jag ska tillbaka i form och kanske tävla (allt beror på mitt cp-knä!).

När vi kom in i skogen började min kropp äntligen kännas bättre och jag kunde njuta av att cykla. Lungor och ben började svara på hjärnans direktiv och det blev en trevlig skogstur trots att min heder flög all världens väg i den där asfaltsbranten - svårt att acceptera! Men jag fick min revansch i skogen när vi kom till en riktigt brant stig där både Magnus och Hampus tvingades sätta ner fötterna. Jag flög upp och kunde vinna tillbaka lite av min heder och bäst av allt, jag fick kolla ner på när Hampus slet!

För att summera gårdagens träningsrunda: Jag är i sämsta formen jag någonsin varit i och det blir en lång väg tillbaka. I går inleddes återtåget mot formen!

Ciao
Mattias

Det kom ett mail

Det kom ett mail om en ny fanclub för cykelcrossälskare i Sverige - CX Sweden. Givetvis ska detta initiativtagande noteras av CykelNytt, fast först blir det här på Cykelkanalen.

Det är kul att det finns drivande personer inom cykelcrossen, det syns om inte annat på Northwave CX-Cup som stolt kan titulera sig som den bästa cupen organisationsmässigt i Sverige!

----------

Hej!

Så här när landsvägssäsongen är över och det är cyclocross för hela slanten, passar vi på att lansera Sveriges första och enda fanclub, enbart inriktad mot CX - www.cxsweden.com är adressen. Vi hoppas såklart att många medlemmar kommer att ikläda sig klubbjackan och hänga med på några tävlingar i Europa. VM är ett givet mål (hela idéen kom i Treviso förra året).

Om detta är något att notera för cykelnytt.se hade vi blivit glada!

Mvh Fredric Engelke



Traditionen är stark

Då var andra crosshelgen över och det bjöds på fartfyllda tävlingar när De Hel Crosskoers van Bosön och Telgecrossen avgjordes. Trippelkampen mellan Fredrik Ericsson, Magnus Darvell och Jens Westergren går vidare då dessa åter fanns med längst fram.

Undantaget var Jens Westergren som på grund av en migränattack under lördagen inte hade samma kraft som vanligt och föll ner i resultatlistan - ledartröjan flög av och hamnade på Fredrik Ericsson. Jens kompenserade det på söndagen när han vann med en grym avslutning - han flög fram i crosspåren de sista två varven!



Det blev som jag trodde i Giro di Lombardia - nästan! Traditionens makt är stark, det blev en italienare som vann, dock inte Giovanni Visconti utan den fantastiske Damiano Cunego. Med en härlig solokörning från Civiglio säkrade han sin tredje triumf i den klassiska tävlingen.

Cunego har sin framtid som klassikeråkare! Så sluta ösla tid på sammandraget i de stora etapploppen Damiano! Bjud upp till kamp i Ronde van Vlaanderen och Milano-Sanremo istället.

Crosshelg nummer två

I helgen väntar nya crosstävlingar, nummer tre och fyra i Northwave CX-Cup. Det är De Hel Crosskoers van Bosön på lördag och Telgecrossen på söndag.

Kommer Kajsa Snihs (IK Jarl) fortsätta dominera damer prestige och blir det åter en trippelkamp i herrar prestige mellan Fredrik Ericsson (CykelCity.se), Jens Westergren (Falu CK) och Magnus Darvell (Falu CK)? Det är mycket som talar för det då de visade förra helgen att de fortfarande är i en klass för sig på den svenska crosscenen.

Hinner cup-generalen Henrik Öijer bli frisk? Eller missar CX-Cupens skapare en viktig deltävling till?

För att snabbt kommentera förra helgens tävlingar, Gruvcrossen och Kumlacrossen, så bjöd de på spännande tävlingar - crossen här här för att stanna. Höst är lika med cross! Banan i Kumla höll hög nivå och var mycket publikvänlig!



Döda lövens tävling

Snart är det dags för de döda lövens tävling - Giro di Lombardia! En personlig favorit bland endagarsklassikerna, bara Paris-Roubaix, Ronde van Vlaanderen och Liege-Bastogne-Liege är i närheten av samma känsla!

Första stora tävlingen med nya världsmästaren - vattnas alltid lite extra i munnen (Paris-Tours får ursäkta). Kommer Alessandro Ballan (Lampre) att bära regnbågströjan med lika stor stil som sin föregångare, Paolo Bettini (Quick Step), gjorde år 2006? Det året var en fröjd för ögat, att följa världsmästaren Paolo Bettini när han dominerade längs lombardiets vägar och korsade mållinjen i Como solo.

Förra året var det Damiano Cunego (Lampre) som vann efter en spurtduell mot Riccardo Riccò (fuskare), de båda stack loss över San Fermo (397 m.ö.h.).


På lördag tror jag vi kommer att få se något liknande scenario som det varit de två senaste upplagorna. En mindre grupp kommer att överleva den näst sista stigningen, Civiglio (613 m.ö.h.), därefter kommet det att bli attacker i San Fermo som bildar den slutliga kvartetten som får göra upp om segern. Vilka fyra det blir?

Jag gissar på, utan att ha sett en officiell startlista, att kvartetten i finalen kommer vara Damiano Cunego, Alexandr Kolobnev (CSC-Saxo Bank), Christian Pfannberger (Barloworld) och Giovanni Visconti (Quick Step). Det baserar jag på efter deras prestationer i Giro dell'Emilia och världsmästerskapen.

Om jag ska ta ut en segrare bland dessa fyra säger huvudet Alexandr Kolobnev men om man kollar på traditionens makt kommer det att bli en italienare som vinner, då de vunnit loppet sedan 2001. Därför vinner Giovanni Visconti årets upplaga av Giro di Lombardia. Det skulle bli hans största merit så här långt i karriären.

Om det visar sig att Nicklas Axelsson (Serramenti PVC Diquigiovanni-Androni Giocattoli) kommer till start kommer han att placera sig topp tio.


Segrare i Giro di Lombardia
2007 - Damiano Cunego (Ita) Lampre-Fondital
2006 - Paolo Bettini (Ita) Quick Step-Innergetic        
2005 - Paolo Bettini (Ita) Quick Step
2004 - Damiano Cunego (Ita) Saeco                           
2003 - Michele Bartoli (Ita) Fassa Bortolo        
2002 - Michele Bartoli (Ita) Fassa Bortolo
2001 - Danilo Di Luca (Ita) Cantina Tollo
2000 - Raimondas Rumsas (Lit) Fassa Bortolo

Premiär för Cykelkanalen

Nu ligger min nya blogg uppe - cykelkanalen.blogg.se. Tanken är att jag ska ge min syn på det som händer i cykelvärlden, både nationellt och internationellt, genom denna blogg. Det blir lite som en krönika fast den kommer att uppdateras betydligt oftare.

Cykelkanalen är en del av CykelNytt och det som skrivs på denna sida är mina åsikter om de nyheter som rapporteras på huvudsidan - CykelNytt.

För den intresserade, om det nu finns någon där ute i vårt avlånga land, så kommer jag även att smyga in lite blogginlägg om min vardag under kategorin egokanalen! Jag inleder med att bjuda på en bild från 2004 års Paris-Roubaix.

/Mattias Haal