Döda lövens tävling

Snart är det dags för de döda lövens tävling - Giro di Lombardia! En personlig favorit bland endagarsklassikerna, bara Paris-Roubaix, Ronde van Vlaanderen och Liege-Bastogne-Liege är i närheten av samma känsla!

Första stora tävlingen med nya världsmästaren - vattnas alltid lite extra i munnen (Paris-Tours får ursäkta). Kommer Alessandro Ballan (Lampre) att bära regnbågströjan med lika stor stil som sin föregångare, Paolo Bettini (Quick Step), gjorde år 2006? Det året var en fröjd för ögat, att följa världsmästaren Paolo Bettini när han dominerade längs lombardiets vägar och korsade mållinjen i Como solo.

Förra året var det Damiano Cunego (Lampre) som vann efter en spurtduell mot Riccardo Riccò (fuskare), de båda stack loss över San Fermo (397 m.ö.h.).


På lördag tror jag vi kommer att få se något liknande scenario som det varit de två senaste upplagorna. En mindre grupp kommer att överleva den näst sista stigningen, Civiglio (613 m.ö.h.), därefter kommet det att bli attacker i San Fermo som bildar den slutliga kvartetten som får göra upp om segern. Vilka fyra det blir?

Jag gissar på, utan att ha sett en officiell startlista, att kvartetten i finalen kommer vara Damiano Cunego, Alexandr Kolobnev (CSC-Saxo Bank), Christian Pfannberger (Barloworld) och Giovanni Visconti (Quick Step). Det baserar jag på efter deras prestationer i Giro dell'Emilia och världsmästerskapen.

Om jag ska ta ut en segrare bland dessa fyra säger huvudet Alexandr Kolobnev men om man kollar på traditionens makt kommer det att bli en italienare som vinner, då de vunnit loppet sedan 2001. Därför vinner Giovanni Visconti årets upplaga av Giro di Lombardia. Det skulle bli hans största merit så här långt i karriären.

Om det visar sig att Nicklas Axelsson (Serramenti PVC Diquigiovanni-Androni Giocattoli) kommer till start kommer han att placera sig topp tio.


Segrare i Giro di Lombardia
2007 - Damiano Cunego (Ita) Lampre-Fondital
2006 - Paolo Bettini (Ita) Quick Step-Innergetic        
2005 - Paolo Bettini (Ita) Quick Step
2004 - Damiano Cunego (Ita) Saeco                           
2003 - Michele Bartoli (Ita) Fassa Bortolo        
2002 - Michele Bartoli (Ita) Fassa Bortolo
2001 - Danilo Di Luca (Ita) Cantina Tollo
2000 - Raimondas Rumsas (Lit) Fassa Bortolo

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-post:


Webbsida:


Kommentar:

Trackback